headersitespeed
headersitespeed

WordPress optimaliseren

| 2 Comments

Content Delivery Network

Een CDN of Content Delivery Network is een vorm van hosting waarop meerdere servers met elkaar in verbinding staan. De content is gedupliceerd over alle servers.  Als bijvoorbeeld een gebruiker uit Nederland een website opvraagt, dan wordt de datat (die op de CDN gehost is) geladen vanuit Nederland. Als een andere gebruiker uit China dezelfde website wil zien, wordt deze data van de server in China geleverd. Hoewel grote CDN’s zoals Akamai al decennia bestaan, is dit soort diensten lange tijd voorbehouden geweest aan grote afnemers. Met de opkomst van cloud diensten zijn CDN’s ook geschikbaar gekomen voor simpele blogjes zoals deze. Hier is een overzicht van snelle CDN’s. Ik wilde initieel voor Amazon ‘s CloudFront gaan toen ik dit artikel tegenkwam over CloudFlare. Deze werkt als een reverse proxy, en kan daarmee volledig automatisch werken, maar omdat al het verkeer naar de website daarmee eerst langs de CDN gaat leg  je wel veel controle bij deze CDN. Het argument dat mij overtuigde is dat het gratis is.

Eerst wilde ik zien of ze inderdaad een server in Amsterdam (bij de AMS-IX)  staat. De traceroute lijkt aan te geven dat de server in Chicago staat, maar ik vraag me af of dat klopt.  20 msec van Amsterdam naar Chicago is erg snel, en ik zou ook meerdere hops aan de andere kant van de oceaan verwachten. Ik vermoed daarom dat IP range verkeerd geplaatst wordt en de server inderdaad in Nederland staat.

traceroute cdn Wordpress optimaliseren image

Traceroute FlareCloud vanuit Amsterdam

Verder ben ik ook geïnteresseerd in het omgekeerde: Als iemand in bijvoorbeeld Canada de website opvraag zou deze de data sneller te zien moeten krijgen dan wanneer deze uit Amsterdam komt.  Ik heb de laadtijd weer via Webpagetest gemeten, maar nu vanuit Montreal, Canada.

2 Comments

  1. It would be fine if you could write this is English too!
    (The pages you have in English are very impressing!)
    Ole Jacob Bryhni Frostad (Norway)

Leave a Reply

Required fields are marked *.