headerminiatuur
headerminiatuur

Miniatuur

| 0 comments

In deze post wil ik laten zien hoe je een van een normale foto een Madurodam variant kan maken. Het is in wezen een vrij simpele truuk: onze hersenen interpreteren een beperkte scherpte diepte (dat wil zeggen, alles dat voor of achter het focus ligt wordt onscherp) als een aanwijzing dat we ons oog zich heel dicht bij het object bevindt. Als we kunstmatig dit effect opwekken bij een foto die juist van heel ver weg is genomen, ontstaat de illusie dat alles heel dichtbij is, maar in miniatuur uitvoering.

Laten we beginnen:
0. Start Photoshop op. Deze handleiding richt zich specifiek op Photoshop, maar de elfde effecten kan je ook bereiken met gratis programma’s zoals GIMP, PhotoFiltre or Paint.NET bereiken.
1. Kies een foto uit, die het goed zal doen als een miniatuur model. Na wat proberen met welke foto’s het beste resultaat geven, kwam ik op de volgende vuistregels:

  • De foto toont een flink groot gebied
  • Het gezichtspunt licht redelijk hoog
  • De afstand van de camera tot punten het gebied varieert

Geschikte onderwerpen zijn bijvoorbeeld steden, rivieren en treintrajecten en dergelijke. In dit geval gebruik ik een eigen vakantie foto, genomen van een heuveltop die uitkeek over een waterval

origineel Miniatuur image

Foto waterval Zuid-Afrika

2. Selecteer in het Layers paneel Background, rechts-klik en selecteer “Duplicate Layer”, en noem deze nieuwe laag “Foto uit focus”

Tweede laag Miniatuur image

Kopie van originele foto in nieuwe laag

3. Selecteer Filter > Blur > Gaussian Blur .. Wat de beste radius is een kwestie van proberen. Voor mijn foto kom ik op 8 pixels uit.

Blur Miniatuur image

Afbeelding uit focus


We gaan nu de uit focus foto deels transparant maken, zodat er een stuk van de foto scherp afgedrukt wordt.
4. In het Layers paneel, selecteer “Add Vector Mask”,
5. Kies nu de gradient “Reflected Gradient” en inverteer de kleur selectie
6. Maak nu een gradient die parallel loopt met de klif
gedeeltelijke blur Miniatuur image

gedeeltelijke blur

Nou, dit is eigenlijk al de basis, maar we kunnen nog wel wat doen om een beter effect te krijgen
7. Gebruik de paint brush om in het masker de scherpte realistischer te maken. Maak met een zwarte brush gebieden scherp (het land linksonder, de boom) en met een witte brush gebieden onscherp. Zorg ervoor dat het kwast is zonder scherpe randen (hardness rond 0%).

bijgewerkt masker Miniatuur image

Bijgewerkt masker


8. Om het miniatuur effect nog wat sterker aan te zetten, kunnen de kleuren wat meer speelgoed-achtig maken. Daarvoor gaan we de kleuren in de afbeelding verder satureren. In het Layers paneel, kies Create new adjustment layer > Hue / Saturation. In mijn foto werkt 20% saturatie goed.
saturatie Miniatuur image

Saturatie


9. En klaar is onze miniatuur!
Miniatuur klaar Miniatuur image

Miniatuur klaar

Leave a Reply

Required fields are marked *.