Diaspora en het persoonlijke EPD

| 0 comments

Een van de meest interessante Kickstarter projecten van de afgelopen tijd is Diaspora. Een project van 4 jongens die daar $200.000 mee ophaalden Na een lezing van professor Moglen over internet privacy kregen ze het volgende idee: waarom leggen we al onze persoonlijke informatie bij grote sociale netwerken zoals Facebook en Google, terwijl bij beide privacy niet hoog in het vaandel staat. Kunnen we niet zelf een netwerk opzetten waarbij de gebruiker zelf controle heeft over wat hij deelt?

Twee concepten hierin zijn erg interessant. Enerzijds maakt Diaspora gebruik van Aspecten. Een aspect kan werk zijn, een ander vrienden. On deze manier krijgen mensen in je netwerk slechts aspecten van je sociaal verkeer te zien. Je baas leest dan bijvoorbeeld niet over tot hoe laat je bent wezen stappen.

Het tweede concept is dat er geen centrale server is, maar gebruikers hun eigen, persoonlijke, server kunnen draaien, een zogenaamde pod. Niet iedereen wil of kan dat, dus er kunnen ook community pods op worden gezet. Hierop kan een groep mensen hun berichten beheren.

Deze pods worden vinden elkaar automatisch (met behulp van het open protocol webfinger) en zetten versleutelde verbindingen op (met behulp van het open protocol PGP) De koppeling is helemaal transparant. Dat wil zeggen, voor de eindgebruiker voelt het platform net zo aangesloten als bijvoorbeeld Facebook.

Na het geklungel de laatste tijd van de overheid (DigiNotar, de Miljoenennota ) is het begrijpelijk dat het landelijk EPD initiatief is gestopt omdat verschillende partijen niet vertrouwen dat de overheid de privacy kan garanderen. Naast de kans op hacken, is ook de vraag of bedrijfsartsen en ziekenfondsen op den duur geen toegang krijgen.

Het lijkt me een heel terechte vraag of  het niet de persoon het niet dossier betreft, ook de deze gegevens in handen houdt. Zie daar het Diaspora EPD. Burgers draaien hun eigen server met hun patient gegevens, en besluiten zelf wie ze toegang geven tot welke aspecten. De drempel zou wat lager zijn als er Pod-in-a-box dozen zouden bestaan: kleine doosje die je zo in je modem plugt, die de pod software draaien. Ook dan is er waarschijnlijk nog grote groep mensen die dat technische te lastig vind, of de verantwoordelijkheid niet wil dragen. In dat geval lijkt me de huisarts de aangewezen persoon om een community Pod te draaien.

Natuurlijk zitten er haken en ogen, maar mij geeft het een goed gevoel om zelf mijn meest persoonlijke gegevens te beheren.

Leave a Reply

Required fields are marked *.